Afrika béke szigetei

Tévhit, hogy Afrikában kizárólag olyan országok léteznének, ahol csak szegények élnek, háborúk dúlnak és járványok tombolnak. A kontinensen ugyanis akadnak olyan államok is, amelyek pont arról híresek, hogy békeszeretők, stabilak, biztonságosak és sikeresek. Ezekről azonban kevés szó esik, mivel a híradások rendszerint mindig csak a rossz történésekről számolnak be, ha Afrika kerül szóba. Ezért most összegyűjtöttük azokat az afrikai országot, amelyek a béke szigetének számítanak a kontinensen. 

 

Botswana

Kevés olyan ország van Afrikában, amely a függetlenségének elnyerése óta olyan utat járt volna be, mint Botswana. A dél-afrikai államban ugyanis még soha nem került sor erőszakos hatalomátvételre, puccsra, etnikai tisztogatásra vagy olyan politikai válságra, ami meggátolta volna a fejlődését. Ennek eredményeként Botswana Afrika legstabilabb demokráciája. Az ország gazdasági fejlődése igazi sikertörténet, köszönhető az itt bányászott ásványkincseknek és gyémántoknak. Az egy főre jutó GDP-je, a 2016-os adatok szerint 16 900 dollár. A korrupció szintje az egész kontinensen itt a legalacsonyabb, emellett messze a legbiztonságosabb ország is, ahol a különböző népcsoportok békében élnek egymás mellett. Fővárosa, Gaborone a modern városok listáját gyarapítja. A közbiztonság pedig országszerte jónak számít, a helyi emberek vendégszeretők és kedvesek, ezért nem véletlen, hogy egyre több turista látogat el ide. Botswana elősorban a természet és állatvilág szerelmeseinek nyújthat maradandó élményeket. Az afrikai nagyvadak közül mind megtalálhatóak Botswanában, amelyeket szervezett szafari utakon lehet meglesni. Az ország emellett számos, az UNESCO által világörökségnek nyilvánított helyszínnel is rendelkezik. Ilyen a páratlan növény és állatvilággal megáldott Okavongo-delta vidéke és Tsodilo-hegység, amely a kutatók szerint az emberiség egyik bölcsője, ahol többezer éves sziklafestményeket csodálhatunk meg.

 

 

Namíbia

Namíbiának hosszú, küzdelmes utat kellett végigjárnia ahhoz, hogy elnyerje függetlenségét. Területét már az ősidők óta bennszülöttek lakták, az európaiak csak 1486-ban fedezték fel, belső területei pedig egészen a 19. századig ismeretlen vidéknek számítottak. 1885-ben a németek gyarmatosították, miután gyémántlelőhelyeket fedeztek fel az országban. Az I. Világháború után pedig Dél-Afrika szállta meg a területet. Namíbia végül hosszú küzdelmek árán 1990-ben vált független állammá, azóta stabil és békés ország, ahol a politikai pártok együttműködve alakították ki és tartják fenn a demokratikus rendszert. Ennek pedig nagy szerepe volt abban, hogy az itt élő népcsoportok békében legyenek egymással. Namíbia gazdasága erősen exportorientált, ásványkincsekben rendkívül gazdag, halászata pedig a harmadik legnagyobb Afrikában. Az idegenforgalom szintén fontos bevételi forrást jelent, az ország ugyanis közkedvelt turista célpont, rengeteg látnivalóval. Twyfelfontein és a Namíbi homoktenger az UNESCO világörökségének része. Az Etosha Nemzeti Park pedig az egyik legrégebbi Afrikában. A turisták közkedvelt célpontja még az egykori német gyarmatosítók által alapított, mára azonban elhagyatottá vált bányásztelepülések, mint Kolmanskop. De ide sorolhatjuk még a csontváz partot is, ahol zátonyra futott hajóroncsok maradványait lehet megcsodálni. Namíbia mindezek mellett a sporthorgászok és vadászok körében is közkedvelt célállomás.

 

 

Malawi   

Malawi sajnos Afrika egyik legszegényebb országai közé tartozik. Az eltelt évtizedek hibás gazdaságpolitikai döntései, illetve zűrzavaros belpolitikai krízisei miatt jócskán lemaradt a fejlődésben. Ezért az egyik legritkábban látogatott országok közé tartozik. Az ország helyzete azonban korántsem reménytelen. Malawi ugyanis szép lassan, de kezd kilábalni a válságból és folyamatosan fejlődik. Egyre több külföldi befektető jelenik meg az országban. Az itt élő különböző népcsoportok pedig békében élnek egymás mellett. A Global Peace Index felmérései szerint Malawi a hetedik legbékésebb ország a kontinensen. A helyiek rendkívüli vendégszeretetükről híresek, nem véletlenül hívják az országot „Afrika meleg szívének”. A Lonely Planet utazási magazin szerint Malawinak minden esélye megvan arra, hogy hamarosan Afrika egyik legnépszerűbb utazási célpontja legyen. Itt található ugyanis Afrika harmadik legnagyobb és egyben második legmélyebb tava, a Nyasza-tó, amely a búvárkodás kedvelőinek nyújthat felejthetetlen élményeket. Már csak azért is, mert a Nyasza-tó élővilága hihetetlenül gazdag, ráadásul rengeteg halfaj csakis itt, ebben a tóban található meg. Éppen ezért az UNESCO 1984-ben a természeti világörökség részének nyilvánította. Malawiban emellett számos vadrezervátum és Nemzeti Park is működik. Afrika meleg szívét főleg azoknak ajánljuk, akik nyugodt, csendes körülmények között szeretnének kikapcsolódni, nem véletlen, hogy számos híresség titkos nyaralóhelyének számít. 

 

 

Mauritius

Az Indiai-óceánban található kis szigetállam hivatalosan Afrika részének tekintendő, annak ellenére, hogy a kontinenstől legalább 900-1000 kilométerre fekszik. A sziget eredetileg lakatlan volt, a X. században arab hajósok fedezték fel, majd 1500-ban a portugálok kötöttek ki a szigeten. Első telepesei viszont a hollandok voltak, az 1630-as években cukornádat kezdtek el termeszteni a szigeten. 1715 után azonban a franciák vették birtokukba Mauritiust, amit utána az Indiai Társaság rendelkezésére bocsátottak,1767-ben azonban a franciák visszavásárolták. Mauritius végül 1968-ban vált független állammá, és indult el a növekedés útján. Etnikailag, nyelvileg, kulturálisan és vallásilag rendkívül sokszínű. A szigeten élők 68%-a indiai, 27%-a kreol, 3%-a kínai és 2%-a francia, akik békében és együttműködésben élnek egymás mellett. A hétköznapok során, az üzleti életben és az ország igazgatásában mindenki együtt tevékenykedik, hétvégén viszont a saját közösségéhez, vallási felekezetéhez vonul vissza. A Global Peace Index szerint Mauritius a legbékésebb országok közé tartozik. Gazdasága egyébként hihetetlen tempóban fejlődik és növekszik, ami elsősorban diverzifikált gazdaságának köszönhető. Ebben pedig kiemelt szerepet játszik az idegenforgalom, ezért nem véletlen, hogy sokan turistaparadicsomként tartják számon. Gyönyörű homokos tengerpartjai és lagúnái lélegzetelállítóak. Ezen az apró kis szigeten egyaránt találhatunk mecseteket, pagodákat, templomokat és katedrálisokat. De az egyik legnépszerűbb turista célpont a Chamarel-vízesés és a Flic-en Flac strand. A kulturális élet pezseg a szigeten, ahol fesztiválokat és egyéb vallási és kulturális ünnepeket tartanak. A híres angol író, Rudyard Kipling nem véletlenül mondta azt a szigetről, hogy „Isten először megalkotta Mauritiust, majd lemásolta és létrehozta belőle az Édenkertet”.

 

instagram