Ami Nyugat-Európának a középkori katedrális, az Kelet-Európának a fatemplom  - jolly joker a világörökségi listán. Kelet-Európa hegyes vidékein szinte bárhol belefuthatunk egy világörökségi fatemplomba - így a történelmi Magyarország területén Erdélyben és Kárpátalján is.

A kérdés persze nagyjából attól függ, mit értünk felfedezésen. Mert sokáig egyértelmű volt, hogy felfedező csak európai lehet. De mi van, ha mások már jóval azelőtt jártak ott, mielőtt Európa egyáltalán tudatára eszmélt volna, hogy létezik. 

Bővebben

Brazíliában heteket, hónapokat, sőt éveket le lehet úgy élni, hogy az ember nem lát igazi őslakost. A 180 milliós országban jelenleg mintegy 800 ezer magát indián származásúnak valló egyén él, igaz, közülük már csak 155 ezren állították magukról, hogy beszélik is őseik nyelvét. De az is igaz, hogy ez a vidék korábban sem volt olyan sűrűn lakott, és nem adott otthont olyan fejlett őslakos civilizációknak, mint a mai Mexikó vagy Peru. A ma élő brazil őslakosok jelentős része halászó-vadászó-gyűjtögető életmódot folytató, paleolit szinten élő, kis nomád vagy félnomád közösségben él – így életformájuk, nyelvük betekintést enged az emberiség őskorába.

Bővebben