A FEHÉR ÖTVEN ÁRNYALATA –KUTYASZÁNNAL GRÖNLANDON

A világ egyik utolsó igazi vadonja, a kontinensnyi ország, ahol gyakorlatilag nincsenek utak, a világ egyik legdrágább, ugyanakkor legkülönlegesebb úticélja: Grönland. Kalandkedvelőknek természetesen kutyaszánnal. Grönland neve talán a világ első ismert sikeres marketingakciójának eredménye. Könnyebb volt az amúgy is kietlen vidékekről származó vikingeket rábeszélni, hogy települjenek ide, ha „zöld földnek” nevezik el. Ez azért csak nagyon korlátosan igaz. A sziget déli részén nyaranta valóban van némi zöld, a helyiek ezt a vidéket nevezik fanyar humorral Banana Beachnek. Itt nyáron akár plusz tíz fok is lehet. Nap közben, persze. Ide települtek a vikingek is, de ez a vidék még nekik is durva volt, ki is haltak. Igaz, akkor éppen tombolt a középkori kis jégkorszak. 

 

 

 

44 nap és 4 óra. Ennyi idő alatt jutott el Rakonczay Gábor a Déli-sarkra, a magyarok közül elsőként végiggyalogolva a teljes távot az Antarktisz partjáról indulva. A sarkponthoz közeledve -20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, olykor elérte a -30 fokot is. Ha ez nem lett volna elég, a megszokottnál is több friss hó esett, így a közel 200 km-es távot tejszerű fehérségben, alig 1 méteres látótávolságban menetelve tette meg. Az apróbb fagyási sérülései ellenére Rakonczay Gábor boldogabb, mint valaha.

Bővebben

Egy borzasztóan hideg decemberi napon filmet forgattam a Békás-szorosban. Annyira hideg volt, hogy azt hittük, szétfagy a kamera. Aztán a szállodában, a Gyilkos-tónál a forró tea mellett elmagyarázta székely barátom: még a Himalája valamelyik csúcsának meghódítását megelőzően is sokan ide jönnek felkészülni az európai hegymászók közül. Ez ugyanis a leghidegebb térség közel s távol, ráadásul lehet gyakorolni, például azt, hogy bírják a meredek hegyoldalakra felfüggesztett szállásokon az éjszakázást.

Bővebben