44 nap és 4 óra. Ennyi idő alatt jutott el Rakonczay Gábor a Déli-sarkra, a magyarok közül elsőként végiggyalogolva a teljes távot az Antarktisz partjáról indulva. A sarkponthoz közeledve -20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, olykor elérte a -30 fokot is. Ha ez nem lett volna elég, a megszokottnál is több friss hó esett, így a közel 200 km-es távot tejszerű fehérségben, alig 1 méteres látótávolságban menetelve tette meg. Az apróbb fagyási sérülései ellenére Rakonczay Gábor boldogabb, mint valaha.

Bővebben

Egy borzasztóan hideg decemberi napon filmet forgattam a Békás-szorosban. Annyira hideg volt, hogy azt hittük, szétfagy a kamera. Aztán a szállodában, a Gyilkos-tónál a forró tea mellett elmagyarázta székely barátom: még a Himalája valamelyik csúcsának meghódítását megelőzően is sokan ide jönnek felkészülni az európai hegymászók közül. Ez ugyanis a leghidegebb térség közel s távol, ráadásul lehet gyakorolni, például azt, hogy bírják a meredek hegyoldalakra felfüggesztett szállásokon az éjszakázást.

Bővebben

Szinte az összes székely viccben, sőt még a legnépszerűbb román sörön is találkozhatunk az ország egyik szimbólumával, az Ursus arctosszal, azaz a barna medvével. Hazánkból nézve ki ne szeretné a kedves, cammogós, Micimackóra korántsem hasonlító állatot? A keleti határ túloldalán, főként Székelyföldön azonban komoly problémát okoz elszaporodásuk.

Bővebben

instagram