Mentsd el a dátumokat! - 2 -

Dubaiban a legnagyobb bulit minden bizonnyal 2020-ban tartják majd, akkor rendezik ugyanis a világkiállítást. Annak azonban, aki izgalmas programokon szeretne részt venni az Emírségekben, nem kell 2020-ig várnia. Legendás a dubai motor show, a jachtkiállítás, vagy a derbi is, az Abu Dhabi F1-es nagydíjról nem is beszélve. De jönnek világsztárok is koncertezni, kasszasikereket forgatnak a környéken, a fesztiválok egymást követik. Ahogy Kairó is várja nemcsak a piramisok, de a filmek szerelmeseit is. Íme, egy kis ízelítő az idei eseménynaptárból. 

DUBAI

MÁRICUS

Dubai Food Festival

Március 11-ig tart az ételfesztivál. Kipróbálhatunk mindent, az ételekről Dubai sztárséfjei gondoskodnak, a rendes árnál jóval olcsóbban. Mindössze 199 dirhamért ehetünk egy gourmet-menüt a város 15 legjobb éttermében.  Például Gordon Ramsay Bread Street Kitchen-jében, a Namuban vagy a Pier Chic-ben. De rengeteg kulturális esemény is lesz városszerte, a középpontban ételekkel, italokkal és zenével.

Bryan Adams koncert

Március 8-án Bryan Adams idézi fel koncertjén ’69 nyarát.

SIKKA 2017 Fesztivál

Március 11-17. között a SIKKA 2017 fesztiválon az Emírségek legtehetségesebb művészeinek alkotásait láthatjuk.

Design Days

Március 13-16. között a Design Napok jönnek. Nemzetközi design galériák mutatkoznak be. 14-17-ig pedig 11. alkalommal tartják meg a kortárs művészeti vásárt, az Art Dubai-t.

BBC Proms

Március 20-23. a BBC Proms ideje lesz - erre a klasszikus zene szerelmesei készülhetnek.

Fashion Forward Dubai

Március 22-24. a divat szerelmeseié. A Fashion Forward Dubai a 2017-es tavaszi-nyári kollekciókat vonultatja fel a Közel-Kelet legjobb tervezőitől.

ÁPRILIS

Nemzetközi ingatlan show

Április 1-3-ig nemzetközi ingatlan show jön: dubai és külföldi ingatlanokból válogathatunk.

Strandpóló Kupa

Április 5-7. között a Dubai Marina és az Arab-öböl között tartják az idei strandpóló kupát. Csodás lovak és lovasok a homokban küzdenek egymással.

Middle East Film and Comic Con

Ugyanekkor lesz a Közel-Kelet legnépszerűbb popkulturális eseménye is, a Middle East Film and Comic Con.

Jonas Kaufmann koncert

Április 5-én a világ egyik legjobb tenorja, Jonas Kaufmann lép fel a Fehér éjszakák koncertsorozat keretében.

Grease musical

Április 7. és 13. között Angliából érkezik a Grease musical.

World Art Dubai

Április 12-15. között a World Art Dubai-on a világ képzőművészete mutatkozik be. Ugyanekkor lesz a Latin Ünnep is, a világ legjobb latin előadóival.

MÁJUS

Dhow vitorlás verseny

Május 12-19. a régi öbölbeli vízi járműveké. Az emelt hátsó fedélzetű vitorlások, a dhow-k versenyeznek egymással, hosszú távon.

A jövő technológiája

Május 20-22. között a jövő technológiájába repíti el az érdeklődőket egy kiállítás.

INDEX kiállítás

Május 21-24. között a világ legjobb formatervezőinek munkáit nézhetjük meg Dubaiban, textil, bútor és belsőépítészet témákban az INDEX kiállításon.

Ramadán programok

Május 31. és június 9. között tartják a Ramadán éjszakai piacot: vásárlás, programok, díjak várják a résztvevőket.

NOVEMBER

Dubai International Motor Show

November 14-18. között rendezik a híres Dubai International Motor Show-t, az extravagáns szuperautók kiállítását. A legújabb modelleket csodálhatjuk meg testközelből az egész világról, de lesznek motorkerékpárok is és vezető nélküli, valamint okos autók is.

2020 WORLD EXPO

Már akkor is hatalmas partit csapott a város, amikor kiderült, hogy ők nyerték a rendezés jogát. Hamdan bin Rasid al-Maktum, a jóképű koronaherceg annyira örült a győzelemnek, hogy felmászott a világ legmagasabb épületének, a Burj Khalifának a tetejére. Ott ült a csúcson, és az Emirátusok zászlaját lengette tűzijáték kísérettel. Nem csoda, hisz 2020-ban először rendeznek majd expót a Közel-Keleten. A tervek extravagánsak, és maga a rendezvény is egészen bizonyosan az lesz.

ABU DHABI

MÁRCIUS

Az Al Jahili erőd egészen augusztus legvégéig kínál programokat: dalfesztivált az ’50-es, ’60-as, ’70-es évek dalaival, lovasbemutatót március 22-én a lovas művészetek Versailles-i akadémiájáról érkező vendégekkel, valamint különböző kiállításokat, mint például a numizmatikai.

Nemzetközi ékszer- és órakiállítás

Március 6-11. között tartják a 18. Nemzetközi ékszer- és órakiállítást, a drágakövek, értékes ékszerek és márkás órák világhírű bemutatóját. A legújabb modelleket hozzák ide, az egészen exkluzívtól a minden nap viselhetőig.

Jet-ski verseny

Március 9-11. és 17-18. dátumokat a jet-ski szerelmesei jegyezzék meg. Ekkor lesz ugyanis a jet-ski verseny a Corniche-on, március 11-én pedig úszófesztivált szerveznek. 

Color Run 2017

Március 25-e a trópusi hangulaté lesz: a Color Run 2017 pálmafákkal, ananásszal, karibi zenével és sok-sok színnel kecsegtet. A kulcsszó az egészség és a boldogság.

Mariza koncert

Március 21-én a fado királynője, a portugál Mariza lép fel az Emirates Palace-ban.

Nemzetközi Abu Dhabi Motor Show

Március 30. és április 1. között tartják a II. Nemzetközi Abu Dhabi Motor Show-t. Az autók fesztiválján a legújabb modelleket vonultatják fel, és adrenalin növelő kedvezményeket is ígérnek a reménybeli vásárlóknak.  

ÁPRILIS

Al Ain fesztivál

Az Al Ain oázisban már tart és egészen április 15-ig folytatódik a fesztivál, melyen a pálmafák alatt termelői piac, kézműves műhelyek, történetmesélők, szabadtéri filmvetítések, fotókiállítások várják a közönséget. A mottó: utazások a hagyományok körül. A régi kultúrába leshetünk be, megnézhetjük, hogyan élnek az Emírségek asszonyai az otthonaikban, beszélgethetünk a régi szokásokról. Buszos túrát is szerveznek régi házakba, oázisokba, kulturális és történelmi emlékhelyekre régészek kíséretében. 

NOVEMBER

Formula-1

Ne feledkezzünk meg az F1 rajongóiról sem: a száguldó cirkusz Abu Dhabi nagydíja idén november 26-án rajtol el. 

EGYIPTOM

MÁJUS

Fáraó Rally

Egyiptom és fővárosa is több nemzetközi eseménynek ad helyet 2017-ben. Májusban három héten át tartja izgalomban az országot a Fáraó rally. Ezen a világ minden sarkából indulnak motorosok és autósok, hogy háromezer kilométert tegyenek meg a Szaharában. A kör a piramisok elől, pontosan a gízai Szfinx alól rajtol, és Kairóban feszítik ki a célszalagot is. A rally rengeteg kihívást tartogat: trükkös talajon megy a verseny, a sivatagi homokban és a dűnék között nem könnyű a navigálás. Személyautók, teherautók, motorok versenyeznek. Ez az egyik fő előkészítő rendezvénye a Dakar Rally-nak. A világ leghíresebb versenyzői közül többen indulnak rajta.

JÚLIUS – AUGUSZTUS

Vallási fesztiválok

Júliusban-augusztusban színpompás és élénk vallási fesztiválok helyszíne Kairó. A nyári „mouledek” felvonulói ellepik az utcákat a különböző szentek születésnapján. A fesztivál nem hivatalos része az iszlám vallásnak, Egyiptomban azonban rendkívül népszerű. Különösen a Mouled El Naby, vagyis Mohamed próféta születésnapja. Édességeket osztogatnak, dekoratív lámpásokat aggatnak az utcák fölé, zenélnek, táncolnak, szabadtéri előadásokat és felvonulásokat, tűzijátékokat tartanak mindenfelé. Miután Mubarak alatt, vagyis 2011-ig biztonsági okokra hivatkozva tiltották ezt a fesztivált, most újra fel kellett éleszteni a hagyományt. Igyekeznek minél pompásabbá tenni az eseményt, hogy ezzel is vissza tudják csalogatni az elbizonytalanodott turistákat Egyiptomba.

NOVEMBER

Kairói Nemzetközi Filmfesztivál

November 15-24. között lesz idén a Kairói Nemzetközi Filmfesztivál, ami a város talán legünnepeltebb kulturális eseménye. Egyiptom számít a filmes etalonnak a Közel-Keleten, az 1930-as évektől kezdve forgatnak itt népszerű filmeket, Kairót a térség Hollywoodjának tartották. A nemzetközi filmfesztivál 1976-ban indult, és ugyanolyan akkreditációval bír, mint a Cannes-i, a berlini és a velencei. Az utóbbi években kicsit megkopott a jelentősége, miután a térségben több helyen is szerveznek már hasonló eseményt, így Abu Dhabiban, Marrakesh-ben vagy Tel Avivban, de továbbra is érkeznek híres vendégek az egész világról.

instagram