Marokkó menő szörfös helyei

Marokkó közel fekszik Európához, mégis egzotikus és kalandok ígéretével teli úti cél. Egyben világklasszis szörfhelyek otthona – némelyik közülük joggal tartozik a Föld legjobbjai közé. Megbízhatóak és izgalmasak, egész éven át. Marokkónak – hitte volna? – 3500 kilométer hosszú tengerpartja van. Valamint – legalábbis a part egy részén – mérsékelt atlanti klímája és erős szelei.

Marokkó a hatvanas–hetvenes években vált sokakat csábító hellyé, akkoriban igazi hippiparadicsomnak számított. Ennek a hangulatából még ma is érezhetünk valamit a tengerparton. Ma is zömmel olyanok keresik fel az országot, akik valami másra vágynak. Olyan életérzésre, amit nem kaphatnak meg a tömegturizmus Mekkáiban. A hosszú atlanti-óceáni part és a megbízhatóan érkező szelek miatt egyre több szörfös is érkezik. 

A laza berber falvaktól a nagyvárosokig Marokkó a hullámokon túl is sokat tud nyújtani a szörfturistáknak, a vízben és azon kívül is. Amikor éppen nem a hullámokat lovagolja az ember, hangulatos bazárokat fedezhet fel, elheverős kávézókban kortyolgathat mentateát, vagy élvezheti az arab, berber, francia kultúra egyvelegét.

Az is jó, hogy a szörfözés nemcsak turistatevékenység itt. Marokkóban jelentős a helyi szörfkultúra, melynek a hőse Boujmaa Guilloul, a nemzetközileg is jól ismert profi szörfös. 

Sok hely van, amely szörfözésre, széllovaglásra, kiteszörfözésre egyaránt alkalmas. Most hatot mutatunk közülük – bármelyiket is választja valaki, biztosan nem csalódik.

Essaouira

Essaouira kétségkívül a marokkói szörfhelyek királya. Már a nyolcvanas évek óta. Bármilyen szinten szörfözik is valaki a kezdőtől a profiig, nagyot nem tévedhet, ha idejön. Négy kilométer hosszú strandjának vonala 90 fokos szöget ír le, így meglehetősen változatos körülményeket biztosít, különböző típusú széllel – attól függően is, hogy mennyire távolodunk el a várostól. Júniustól augusztusig mindig erős szelek fújnak, akár 12 csomósak is. Ilyenkor a kezdőknek reggel a legjobb kimenniük, mielőtt még igazán erőre kapna a szél. Ősszel vagy télen az atlanti viharok gyakran teremtenek jó szörfös körülményeket az öbölben, viszonylag szelíd, hosszú hullámokkal, amelyeken a kezdők tesztelhetik az ügyességüket. A part egyik végén van egy sima vizű hely is, ami tökéletes a freestyle szerelmeseinek.

A vízen töltött nap után érdemes a parton maradni. Bámulni a naplementét az öböl és a homokvárak mögött. A parton remek bárok vannak, ahol ellazíthatjuk az izmainkat, vagy besétálhatunk a szépséges belvárosba, a festői erődök, fantasztikus haléttermek és a tetőkön megbúvó koktélbárok közé. Szavíra azért is a szörfhelyek királya, mert sok más lehetőséget is rejt. Akkor is, ha egy napot inkább kihagynánk már a vízen. Egész évben kellemes itt a klíma, de a nyár a legjobb: májustól októberig finom 25-31 fokot mérnek, hála a hűsítő atlanti fuvallatoknak. 

Moulay Bouzerktoun

Moulay kocsival nagyjából 20 percre van Szavírától, és a haladóbbaknak ígér fantasztikus hullámlovas körülményeket. Itt is nyáron a legerősebbek a szelek, de a hullámok télen a legmagasabbak, néha akár háromméteresek is. A szél oldalszél, a part irányába fúj. Moulay valójában nyugodt halászfalu, az utazók zömét Szavíra csábítja el. De azért itt is találunk néhány szállodát, szörfoktatót és kölcsönzőt. A legkalandosabb megoldás viszont a parton kempingezés.

Sidi Kaouki

Ez sincs messze Szavírától, akár onnét is átrándulhatunk, vagy szervezhetjük ide az egész szörfös vakációt. A saját jogán is kitűnő szörfös helyként számontartott faluban jó néhány hotel és étterem várja a vendégeket, a hely egyre népszerűbb a sima (értsd: nem szörfös) nyaralók körében is. A hullámok nem nőnek olyan nagyra itt, mint Moulayban, többnyire 1-2 méteresek. Ennek ellenére nem kezdőknek való hely, de a haladóknak kitűnő lehet arra, hogy csiszolják hullámlovas tudásukat.

Agadir 

Azt mondják, Agadir talán nem a legjobb szörfös körülményeket kínálja Marokkóban azoknak, akik a legmagasabb hullámok és a legerősebb szelek után vágynak. Viszont maga a város szerethető, barátságos és vibráló, nagyszerű hely egy nyaraláshoz. Az elmúlt évtizedekben az ország szörf- és strandkultúrájának központjává vált. Azok, akik szeretik keverni a dolgokat, kipróbálni más sportokat, vagy csak úgy pihenni, értékelni fogják Agadirt.

A víz kicsit zsúfolt néha, szörfösök, széllovasok, kiteszörfösök, úszók küzdenek a térért. A parton az árusok kölcsönöznek felszerelést, elég, ha odamegyünk, és már vízre is szállhatunk. Amikor pedig a parton vagyunk, válogathatunk a strandkávézók között, és az éjszakai élet sem éppen kellemetlen. Beülhetünk a bárba, és szörfös sztorikat mesélhetünk más turistáknak és helyieknek, vagy éppen hallgathatjuk az ő történeteiket.

Taghazout 

Mintegy 20 kilométerre Agadirtól Taghazoutot tartják a legjobb marokkói szörfös desztinációnak azok, akik a komoly hullámokat keresik. Sok világklasszis szörfözőt is vonz a hely. Leginkább haladóknak és profiknak ajánlott a gyakran tényleg félelmetes hullámai miatt. A falu körül több népszerű hely is van. A hullámok pedig rendszeresen elérik a háromméteres magasságot.

Ha autót bérlünk, sok új helyet fedezhetünk fel Taghazouttól mindkét irányba. Ilyen a Gyilkos Pont, amit nem azért hívnak így, mert extrém módon veszélyes, hanem azért, mert gyakran járnak arra gyilkos bálnák. Ők nem mások, mint kardszárnyú delfinek.

Dakhla

Dakhla fantasztikus desztináció minden rendű és rangú, vagyis bármilyen szinten tudó szörfösnek. Gyakorlatilag más nem is látogatja, csak az, akit vagy a szél vagy a hullámok vagy a barátságos, művészi légkör vonz. Dakhláról elismerően szólnak többen is a világ legjobb szörfösei közül, akik onnét ismerik a helyet, hogy évről évre részt vesznek a 40 kilométeres Dakhla Fesztivál nevű versenyen. A szelek erősek erre, nyáron többnyire 15-25 csomóra számíthatunk.

Az öbölnél a kezdők biztonságban gyakorolhatnak a sekély vízű lagúnában, a strand mellett. Az öböl sima vize az erős szelekkel nagyszerű hely a freestyle és a sebesség híveinek. Akik a hullámokat keresik, azoknak ki kell menniük a földnyelv végére.

A vízen töltött kemény nap után Dakhlában is sok vendéglő és kávézó várja a szörfösöket, egy kitűnő tagine mellett nem egy barátság született már. Más élmény ez, mint amit a turistákkal tömött Szavíra nyújt, de aki járt már itt, azt vallja: kétségkívül ez Marokkó egyik legjobb szörfös helye. Dakhlában egyébként a nyár extrém forró is lehet. Ezt a helyet inkább szeptembertől májusig érdemes látogatni.

instagram