Lenyűgöző hotelek Észak-Afrikából

Royal Mansur, Marrakesh, Marokkó

Marokkóban járva az ember nem hagyhatja ki Marrakesht, amely talán az ország legkedveltebb turistacélpontja. A négy királyi város egyike a számos látványossága mellett az ország legtöbb luxusszállodájával is büszkélkedhet. Közülük is kimagaslik a Royal Mansour, amelyet az éppen regnáló király, VI. Mohammed utasítására építettek fel, és hét éve nyitotta meg kapuit.  A szálloda tízpercnyi sétára van a belvárostól, a Dzsema El-Fna tértől, és a Kutubia tornyának szinte a szomszédságában várja tehetős vendégeit. A Royal Mansour minden tekintetben királyokhoz méltó hely, ahol – állítólag – szívesen időzik a Beckham család és a marokkói királyi família is. A világ egyik legelegánsabb hotelje minden részletében királyi: mintegy ezer kézműves dolgozott azon, hogy kívül és belül is lenyűgöző mesterművet teremtsenek.  A szállodát 53 különálló, különböző kategóriájú és nagyságú riád alkotja, amelyek többsége saját hamammal (fürdővel) rendelkezik. A riádokat egy saját építésű medina veszi körül, amely terrakotta színű falaival és szűk folyosóival a marrakeshi medinát mintázza. Nem maradhat el a buja növényzetű kert, a tiszta vizű csatornácskák és csobogók rendszere sem, amely idillivé teszi a kikapcsolódást.  A hotelkomplexum három különálló éttermét a Michelin-csillagos francia séf, Yannick Alleno vezeti. A Royal Mansour a legdrágább szállások közé tartozik, egy éjszakányi árai ezer eurónál kezdődnek.

Mandarin Oriental, Marrakesh, Marokkó

Távolodva a marrakeshi belvárostól, mintegy 10 percnyi autóútra található a Mandarin Oriental Marrakech. A hotel a húsz hektáron elterülő olívaligetének a közepén található, amelyhez egy kéthektárnyi rózsakert is tartozik. A Mandarin Oriental Marrakech a nemzetközi Mandarin Oriental csoport tagja, amely rendszeresen a legjobb értékeléseket kapja a turisztikai cikkekben és magazinokban. 54 villájával és kilenc lakosztályával a hotel megannyi kellemes lehetőséget kínál a kikapcsolódni vágyóknak, amelyhez hozzájárul gyógyfürdője és a közeli golfpályák is, amelyek Marokkó legjobbjainak számítanak. A hotel három vendéglővel is igyekszik kielégíteni az igényeket, ezek közül a Mes’Lalla-t Afrika három legjobb éttermének egyikeként tartják számon. A Mes’Lalla a nemzetközi és a marokkói konyha legjobb hagyományait kínálja megnyerő környezetben. A Mandarin Oriental Marrakech elsősorban visszafogott eleganciájával, berber hagyományokat folytató, végtelenül igényes belső díszítéseivel nyűgözi le vendégeit. Meg persze hátterében az Atlasz hegység égbenyúló csúcsainak látványával.  

Azalaï Desert Camp, Chegaga, Marokkó

A marokkói sivatag is számos alkalmat kínál a kikapcsolódásra. A kalandvágyók számára az Azalaï Desert Camp tökéletes választás az algériai határhoz közeli Chegaga dűnéi közt felvert sátraival. Nem kizárt, hogy nomád berberekkel találkozunk. Természetesen az ellátás és a szállás nem nélkülözi a luxust: a saját „fürdőszobával” ellátott Marquee-stílusú sátrak nagyon kényelmesek, és a személyzet is igen készséges. A szabadtéri szállás egyedülálló élményt jelent nappal és éjszaka is végtelenül nyitott terével és a hozzá társuló csenddel. A leginkább kedvelt napszak azonban a naplemente, ekkor sivatagi háttérrel fogyaszthatjuk el a tagine-edényekben felszolgált autentikus marokkói vacsoránkat, vagy a kihelyezett bőrkanapékon szürcsölhetjük marokkói mentateánkat.

La Villa Bleue, Sidi Bou Said, Tunézia

Aki egy kis időt is eltölt Tunéziában, biztosan megcsodálja Sidi Bou Said városát Tunisztól mintegy húsz kilométerre. Nemcsak a turisták, de a művészek és az írók is kedvelik a város medináját és tengerpartját. A huszadik században élt itt Paul Klee festő, André Gide író és Michel Foucault filozófus is. Sidi Bou Said fehérre mázolt falairól és jellegzetes azúrkék díszítéseiről híres.  Nem csoda, hogy a város leghíresebb és legjobb fekvésű szállodája a La Villa Bleue nevet kapta. A sikkes kis szálloda elsősorban tengeri panorámájával nyeri el az ott megszállók tetszését. A hotel ugyanis Sidi Bou Said dombján áll, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a Fölközi-tengerre. Az ötcsillagos, 13 lakosztállyal és szobával rendelkező szálloda természetesen saját hamammal, a hozzá tartozó szolgáltatásokkal és két úszómedencével várja a pihenni vágyókat. A hotel specialitása azonban mindenekelőtt az étkező, amelynek három nagy ablakán át 180 fokos kilátásunk nyílik a Tuniszi-öbölre.

La Badira, Hammamet, Tunézia

A Tuniszi-öböltől egyórányi autóútra délre található Hammamet városa a róla elnevezett öböl partján. A „jázmin városa” a Tunéziába érkező turisták legkedveltebb célpontja, ennek tudható be, hogy szezonban a város lakosainak száma négyszeresére duzzad. Sophia Lorennek is van itt tengerparti háza, ahogy a múlt században számos művészt (Paul Klee, Oscar Wilde, André Gide) is vonzott az itteni klíma. Hammamet számos lehetőséget kínál a luxusra vágyóknak, amit leginkább a La Badira testesít meg. A hotel nevének jelentése, „fényességes, mint a telihold”, tükrözi a vendéglátók koncepcióját is. A modern építésű hotel lakosztályai és egyik medencéje is az öböl felé tárulkozik ki. A hotel területén számos kézművesboltocska található a legjobb minőségű helyi árukkal, fürdőjében minden pihentető lehetőség megtalálható, kertjeit pedig jázmin és narancs illata járja be. Több különböző stílusú étterem is tartozik a szállodához, a tunéziai haute cuisine kifinomult finomságait kínáló elegáns Adra, vagy a mediterrán konyha nagyszerű ételeit kínáló Kamillah egyaránt elnyerheti a vendégek tetszését.