Interjú Csobot Adéllal

Interjúnk időpontjában már csak rövid idő volt hátra, hogy világra jöjjön az ismert énekesnő, Csobot Adél és kedvese, Istenes Bence második közös gyermeke. Azóta a kis Ádin megszületett, a baba és anyukája is hazajöttek a kórházból. A 24 éves anyukának ezzel egy álma vált valóra, mert mint mondja, mindig is fiatalon akart szülni. Az X-Faktor harmadik szériájának harmadik helyezettje nagy utat járt be az erdélyi Nagykárolytól az országos ismertségig. A Tropical magazin olvasóinak azt is elárulta, melyek a kedvenc helyei a településen, ahol felnőtt.

Az énekes nemrég kismamanaplót indított, amelyben a terhessége árnyoldalaiba is bepillantást engedett. „Napról napra jobban szeretem és várom, addig a másik oldalon kimondom: igenis, baromira megvisel” – írja a Családok éve oldalán Adél. Amíg Nátán volt a hasában, kevésbé volt fáradékony, most viszont, mivel kisfiát is gondozza a terhesség mellett, kora este már 8 órakor kidől. Ehhez jön hozzá az erőteljes hátfájás is, amit a gömbölyű pocak okoz. Töretlen vidámsága és pozitív életszemlélete azonban így is megvan az énekesnőnek, aki üzenetet is küldött születendő fiának: „Türelmetlenül várlak, édes kicsi fiam! Hiszem, hogy te pontosan érzed azt a mérhetetlen szeretetet, amit az első perctől kezdve érzek irántad... Hiszen te voltál, te vagy, és te leszel a legfontosabb nekem – a másik két fiú mellett! Fáradtság és hátfájás ide vagy oda.” A szülésnél szerencsére minden simán és gyorsan ment és még az örömapa is végig Adél mellett tudott lenni a csodás pillanatokban a kórházban. Az örömkönnyek sem maradhattak el, Adél és Bence is elsírta magát, amikor először a kezükbe fogták Ádint.

A 24 éves sztár 2012-ben lett az egész ország előtt ismert, amikor hétről hétre jobbnál jobb dalokkal örvendeztette meg a közönséget az X-Faktor című műsorban. A verseny idején még gimnazista volt, az erdélyi Nagykárolyból járt át Budapestre, a verseny után azonban a fővárosba költözött. Azóta nagyot fordult vele a világ, műsorvezető párja ugyanis Kölnbe költözött, nem sokkal rá pedig családja is követte őt. „Nagyon különleges hely, nagyon multikulti. Olyan, mint egy hátizsák, akármelyik zsebét nyitod ki, mindegyikben mást találsz. Szerettem ott lenni. Mondtam is Bencének, hogy tök jó lesz majd pár év múlva azt mondani, hogy de jó volt, hogy ott éltünk, ezt is kipróbáltuk” – így emlékszik vissza Adél arra a másfél évre, amit Németországban töltöttek. Hozzáteszi, nem egyhuzamban laktak ott, hiszen folyamatosan ingáztak Budapest és Köln között. Megérte a sok utazás, hiszen nemcsak élményekkel gazdagodtak, hanem a kint töltött idő alatt Bencének sikerült azt is elérnie, amit előtte még egyetlen magyarnak sem. A német X-Faktor ugyanis őt választotta a tehetségkutató műsorvezetőjének. Így párja továbbra is ingázik a műsor miatt, Adél pedig a magyar fővárosban lakik.

„Köln nem volt olyan nagy váltás az életemben, hiszen akkor már 6 éve éltem Budapesten. Amikor Nagykárolyból költöztem fel Budapestre, na az sokkal inkább az volt.” Az énekes egy apró, 23.000 lakosú településről származik. „Szeretlek, Nagykároly, úgy, ahogy vagy!” – ezt írta egy korábbi fényképe alá az egyik közösségi oldalon. Habár már csak ritkán jár haza, mégis még mindig rajong a városért. Nem véletlenül, hiszen 15 évet töltött ott. „Nagykároly egy nagyon-nagyon különleges hely. Ezt nem azért mondom, mert ott nőttem fel, hanem azért, mert többek között rengeteg irodalmi személy és látnivaló köthető a városhoz.”

Arra a kérdésre, hogy mit mutatna meg egy turistának, aki először jár a településen, egyből rávágta: a Károlyi-kastélyt. A Károlyi család őse, a Kaplony nemzetség állítólag még a honfoglalás idején szerezte meg a területet. A romantikus, régi lovagvárakra emlékeztető impozáns kastély gyönyörű angolparkjával, felújított dísztermeivel, gazdag gyűjteményeivel a régió kihagyhatatlan látványossága. „Rengeteg emlék köt ide, gyerekként is nagyon szerettük ezt a helyet” – folytatja Adél, aki második úti célnak is egy romantikus helyszínt választana.

„Im, letérdelek előtted / S esdve nyujtom föl karom; / Vonj föl engem kebeledre, / Vagy borúlj rám, angyalom” – így szól egy részlet a Júliához című Petőfi-versben. A nagykárolyi Szarvas fogadóval szemben lévő Térey-ház ablakából vette Júlia először szemügyre Petőfit. Az igazi megismerkedés, a személyes találkozás azonban csak a megyegyűlést követő napon volt a Szarvas vendéglőben szervezett bálon. Petőfi, miután először találkozott Júliával, megírta hozzá az első versét.

„Van egy tök jól működő kis kultúrközpont, én ott kezdtem el zenével foglakozni: a hét minden napján oda jártam, ameddig ott éltem. Minden iskolán kívüli tevékenységem odaköt, ott van mellette a színház” – ide is mindenképpen elvinné vendégét Adél, akinek máig a partiumi településen él az édesanyja, a bátyja és más rokona is. Adél azonban a munka és a gyerekek miatt most ritkábban jár haza Nagykárolyba. Sajnálatára még kevesebb időt tölt szülővárosában, Aranyosgyéresen, ahol 3 éves koráig lakott.

A környéken lévő látnivalók közül a kaplonyi templomot és a mauzóleumot ajánlja a turistáknak. Itt található a nagy múltú Károlyiak impozáns kriptája, a családnak jelenleg 36 tagja alussza itt örök álmát. Az ő koporsójukon kívül van itt még két ezüsturna, amelyekben Károlyi Antal és Károlyi József feleségének a szíve van bebalzsamozva. A Károlyi-család történetének megismeréséhez elengedhetetlen az erdődi látogatás – mondja Adél. „A természeti szépségek és a látnivalók is lenyűgözőek, de persze az emberek is nagyon kedvesek. Bár sok helyen voltam, a sulival is rengeteg helyre eljutottam Erdélyben, de még mindig van egy csomó olyan része, ahol még nem jártam. Aki teheti, semmiképpen ne hagyja ki, mert életre szóló élményeket szerezhet!”