A bulis Dél-Afrika

Dél-Afrika minden régiójában egymást érik a művészeti fesztiválok, koncertek, ünnepek. Felsorolni és nehéz volna, mi mindent lehet csinálni egész éven át. Most csak a legnagyobbakat vesszük sorra – ez sem lesz rövid lista.

Fokvárosi Nemzetközi Dzsesszfesztivál

Március végén sok hallgatót és nagynevű fellépőt vonz Dél-Afrikából és a tengerentúlról is Fokváros legnagyobb zenei rendezvénye. A Greenmarket téren még ingyenes koncertet is tartanak a zenészek.

AfricaBurn

A 355-ös út mellett, száz kilométerre délre Calviniától, a Tankwa Karoo Nemzeti Park közelében április végén egy héten át tart ez a túlélésre fókuszáló szubkulturális fesztivál. A résztvevők rengeteg kihívással találkoznak – előre soha nem tudják, milyenekkel. Alkotás, pozitív projektek, testvériesség jellemzik ezt az egy hetet, az idén április 23-a és 29-e között.  A félsivatagos környezetben művészeti alkotások sokaságát készítik el a résztvevők, ezek egy részét a fesztivál végén elégetik a nagy műgonddal készült jelmezeket viselő fesztiválozók.

Pink Loerie Fesztivál

Május elején Knysna városában, 1200 kilométerre délre Johannesburgtól színes, vidám Mardi Gras Fesztiválon találkoznak már 16 éve a melegek és barátaik. A művészetek is a középpontban állnak, akárcsak a felvilágosítás, a jótékonysági akciók, a tánc, a zene. A város majdnem minden éjszakai klubja és más bulihelye is része az eseményeknek, melyek csúcspontja a Pride-felvonulás és az after party. Ezen az egész világból vesznek részt zenészek és DJ-k. De a helyiek sem maradnak ki a buliból, a résztvevők díjazzák például a legjobb tematikus kirakatot is a városban.

Nemzeti Művészeti Fesztivál

Egész Afrika legnagyobb művészeti fesztiválja, az Art in Grahamstown két hétig tart minden július első felében. Annyira népszerű, hogy könnyen hoppon maradhat bárki, ha jó előre nem szerez szállást magának. Meleg holmit is pakoljon az, aki az éjszakai színházi előadásokra, a Fringe Fesztiválra, koncertekre kíváncsi: az éjszakák júliusban hidegek arrafelé. Végül is tél van.

Téli Ünnep – Sportfesztivál

A Jeffreys-öbölben gyűlnek össze minden júliusban a szörfözők a nyílt szörfversenyre. Ez tíznapos buli, a sport mellett zenével és sok más szórakozással. A szállásárak ilyenkor az egekbe szöknek.

Oppikoppi – Zene Limpopóban

Ez Dél-Afrika Woodstockja Northamban, Limpopo tartományban. Helyi és nemzetközi rockbandák ünneplik a békét, a szerelmet és a zenét, többnyire októberben.  

Saka király napja

Szeptember 24-én, a nemzeti örökség napjának részeként zuluk ezrei gyűlnek össze KwaDukuzán. A legnagyobb zulu hőst, Saka parancsnokot ünneplik, aki uralkodóként sok törzset olvasztott be a Zulu Birodalomba a 18–19. század fordulóján. A fesztiválon részt vesz a mindenkori zulu király. Az eseményt megelőzően, szeptember második hétvégéjén tartják a Reed Dance-t: meztelen keblű zulu lányok vonulnak fel a király előtt, aki kiválasztja közülük a legszebbet. Ez egy ősi hagyomány, helyszíne a királyi palota Nongoma és Ulundi között.

Sembe Fesztivál – Kulturális Zuluföld

Októberben több mint 30.000 zulu gyűlik össze Judeában, 15 kilométerre Eshowétól a Sembe, a Szent Názáreti Baptisták Egyháza ünneplésére. Ez egy nem hivatalos vallás, amely a zulu tradíciókat ötvözi a kereszténységgel. A résztvevők táncolnak, énekelnek, és megfújják Jerikó kürtjét.

Cseresznyefesztivál

Jóllehet szeptemberben és októberben pompáznak teljes virágjukban Dél-Afrikában a cseresznyefák, az éves fesztivált november harmadik hetében tartják Ficksburgban.  Ez valójában egy gasztrofesztivál, a főszerep az ételeké és az italoké, de mellékszerepben fellép az élő zene is, akárcsak a különböző gyerekprogramok – cseresznyemagköpő versennyel a többi között. A rendezvényt pedig tehetségkutató zárja.

Az Adderely utca karácsonyi fényei

Fokvárosban decemberben több tízezren vesznek részt a pályaudvar előtt tartott koncerten, melynek végeztével ünnepélyesen felkapcsolják a karácsonyi fényeket az Adderley utcában, ahol karácsonyi felvonulást is tartanak. December 17-e és 30-a között ez az utca minden este a gyalogosoké – éjszakai piaccal, élő zenével.