Dél-Amerika exkluzív szállásai

Dél-Amerika óriás kontinense a legváltozatosabb természeti képződményeivel, egzotikus növényeivel és a csak itt őshonos állataival vonzó célpont az idelátogatók számára. Sokszor azonban nem könnyű megküzdeni a kényelmetlenségekkel, ha az érintetlen természetet akarjuk megismerni. De a kontinensen akad néhány olyan szálláshely, amelyet bázisként használva a vadon szépségeit luxuskörülmények között csodálhatjuk meg.

Ecuador nagyobb területen fekszik, mint az Egyesült Királyság, Dél-Amerika óriási államaihoz képest mégis aprónak tűnik az ország a térképen. De Ecuador az az ország is, ahol a sokszínű természet gyakran hangoztatott közhelye valóban értelmet nyer. Az egyenlítői államot elsősorban valóban tájai, növény- és állatvilága miatt érdemes felkeresni. Ha pedig nem elhanyagolható mennyiségű pénzösszeggel rendelkezünk, az ecuadori biodiverzitást olyan luxuskörülmények között élvezhetjük, mint amilyet a természetvédelmi területen megbúvó Mashpi Lodge tud nyújtani. Az andokbeli fővárostól, Quitotól mintegy 40-50 kilométerre lévő 1200 hektáros terület megálmodója, Roque Sevilla korábban quitói polgármester volt. Ő az ország leghíresebb természetvédője is. A Mashpi természetvédelmi terület csak az itteni vendégek számára megközelíthető, éppen ezért a természetet is úgy ismerhetjük meg a legjobban, ha részt veszünk vezetett túráikon, vagy a lodge-tól pár perc sétával elérhető Life Space kényelmes kilátójához vándorolunk. Persze az is megeshet, hogy maga a természet kopogtat be szállásunkra, ezt elősegítik a lodge kémlelőteraszai, illetve a szobák padlótól plafonig érő üvegfalai. Végül, ha megfáradtunk volna a különleges orchideák, a 400-féle madárfaj, a hüllők, majmok és kóbor pumák látványától, a wellnessrészlegben nyugodtan összegezhetjük napi élményeinket. Minderre persze fel kell készülnünk anyagilag is: egy éjszaka ára a Mashpiban átlagosan 700-800 eurónyi kiadást jelent.

Amennyiben Ecuadorban vagyunk, érdemes Charles Darwin nyomába szegődni, és a Galápagos-szigetek felé venni az irányt. Az angol tudós itteni kutatásai és megfigyelései nagyban hozzájárultak az emberi evolúció elméletéhez a 19. század második felében. A 21 szigetet számláló vulkáni képződmény Santa Cruz nevű szigetén egyszerűségében is felvillanyozó ökolodge-ot találunk. A Pikaia elsősorban kilátásával nyűgöz le. De ha becsobbanunk a feszített víztükrű medencébe, az említett tájkép még varázslatosabb arcát mutatja. A 31 hektárnyi területű lodge saját teknősrezervátummal rendelkezik, ha ez pedig kevés lenne, számtalan túra során ismerkedhetünk a sziget fókáival, nagytestű hüllőivel, és a víz alá merülve gazdag tengeri élővilágával is. A Pikaia a Galápagos-szigetek egyik középponti tagján kapott helyet, így innen könnyen bebarangolható a szigetvilág többi része. Nagy népszerűségnek örvendenek a vulkántúrák, amelyek nem mindennapi látvánnyal szolgálnak. A pihenni vágyók minden bizonnyal felkeresik majd a szigetek egyik fehér homokos strandját. A Pikaia sem olcsóságáról híres, az élményt itt is meg kell fizetni, egy éjszaka 1000 euró körül van.

Kevesen gondolnák, hogy a világ legszárazabb sivatagában is megbúvik egy olyan szállás, amelytől eláll a lélegzetünk. A Chile északi részén elterülő Atacama-sivatag híres oázisa a 2000 méter magasságban fekvő San Pedro. Itt találhatjuk az Alto Atacama Hotelt, amely terrakotta színével és a helyi hagyományokat követő formáival szinte beleolvad a hasonló színű hegyi környezetbe. A félkör alakban kialakított lodge-ok belső terei a hagyományos andokbeli indián kultúra formakincsét idézik fel erősen rusztikusan, míg a kert a vidék oázisjellegéhez igazodóan lett kialakítva. Különleges atmoszférát árasztanak a lodge-okhoz tartozó teraszok, amelyek a villásreggeli elfogyasztására és esti borozgatásra is ideális helyként szolgálnak. És ha már bor, nem maradhatnak ki a világhírű chilei nedűk, amelyeket a hotel előkelő éttermében vagy a grillteraszon felszolgált finomságok után szopogathatunk el. Az Alto Atacamából indulva négy vagy két keréken, esetleg gyalogtúrázva fedezhetjük fel a vulkáni hegyvidék és a sivatag szépségeit, láma- és alpakanyájak tekintetétől kísérve. Aki pedig a régmúltba révedne, annak sok érdekességet tartogatnak az inka romok, de még inkább az éjszaka csillagai, amelyeket az örökké tiszta égbolton kémlelhetünk.

Teljesen más arcát mutatja Chile, ha dél felé vesszük az irányt, és elérjük Patagónia sűrűn egymást követő természeti csodáit. Kiemelkedik a sorból a Torres del Paine Nemzeti Park, amely fő látványosságáról, a meredeken az égbe nyúló hatalmas sziklacsoportról kapta a nevét (torres, azaz tornyok). A paine kifejezés a helyi őslakos indiánok nyelvén a kék színre utal, amely az átlátszó vizű tavak és a tiszta ég színe miatt valóban uralja a tájat. A nemzeti park legszebb tava, a Pehoé partján szállhatunk meg az Explora hotelhálózat lodge-ában. Az Explora Patagonia elsősorban kilátásával – a tó vize mögött meredek sziklák magasodnak – és programjainak gazdagságával nyűgöz le. Mintegy 40 túraútvonal közül választhatunk, és csak a bátorságunkon múlik, hogy az azúrkék tavak és folyók, sztyeppék és bükkösök, gleccserek és hasadékok mentén vezető utunkat gyalog vagy lóháton tesszük-e meg. Az Explora Patagonia egyedülálló sajátossága, hogy saját tenyésztésű ménessel és istállóval rendelkezik, készen állva a lóhátra szálló vendégek igényeinek kielégítésére. Aki megfáradt a lovaglásban, az a lodge kültéri medencéjében és jakuzzijában, beltéri fürdőjében és természetesen a luxuséttermében is lazíthat. 

Egy dél-amerikai túra programjából sem maradhat ki a világ leghosszabban elnyúló vízesésének, az argentin–brazil határon található Iguazúnak a megtekintése. A luxusra és buja természeti környezetre egyaránt vágyók számára az argentin oldalon található, újonnan megnyitott ökolodge-ot, az Awasi Iguazút ajánlhatjuk.  Itt választhatjuk a 14 különböző méretű villa egyikét, amelyhez a nappalik és hálószobák mellett külső és belső zuhanyzó, illetve mártózómedence tartozik. A kialakított lakhelyek mindegyikéhez próbáltak minél több természetes anyagot felhasználni, így a belső terekben a fából készült falak és plafonok dominálnak. Csakúgy, mint a 30 férőhelyes vendéglőrészben, ahol a közeli farmok saját termesztésű gyümölcseit és zöldségeit, illetve a környező vizek halait kóstolhatjuk. Az elsődleges látványosság, az Iguazú vízesésrendszerének megcsodálása mellett az Awasi csapata több maradandó élményt nyújtó programmal áll rendelkezésünkre: megcsodálhatjuk az atlanti esőerdő madárfajait és jaguárjait, kajakozhatunk a vadvizű Yacu folyón, meglátogathatjuk a guarani törzs indiánjait, vagy elzarándokolhatunk a 17. század közepén alapított Szent Ignác jezsuita misszió barokk romjaihoz, amelyek ma az UNESCO Világörökség részét képezik.