Lodge-ok Botswanában és Dél-Afrikában

Az afrikai vadon bejárására egykor csak a legbátrabb utazók mertek vállalkozni. Mostanság azonban mindenki, akinek egy kicsit is vaskosabb a pénztárcája, egy jól felszerelt safari lodge vendégeként kényelmesen elhelyezkedhet egy puha fotelben, és kezében pezsgőt tartva gyönyörködhet az előtte felvonuló vadállatokban. Akit pedig a szavannák fűtakarójának hullámzásánál jobban vonz az Afrika partját nyaldosó Indiai-óceán vizének játékossága, az is megcsodálhatja ezt a látványt saját, elegáns szállodai szobájának teraszáról. Összegyűjtöttünk néhányat Botswana és Dél-Afrika legizgalmasabb szállásai közül.

Sanctuary Chief’s Camp

Dél-Afrika északkeleti szomszédja, Botswana a világ második legnagyobb gyémánttermelője, de más ékkövek is találhatóak itt. Az Okavango folyó deltájának élettel teli mocsárvilága Botswana másik kincse. Az Angolából eredő nagy folyó azonban sosem éri el a tengert – több mint ezer kilométeres utazását a Kalahári sivatagba torkollva fejezi be. Ez a 15 ezer négyzetméteres érintetlen, de hihetetlenül változatos vadon érthető módon vonzza a vadvilág rajongóit. A deltavidék egyik legelegánsabb szálláshelye egy egykori uralkodó, Moremi törzsfőnök saját vadászterületén kapott helyet. A klasszikus megjelenésű, földszínekben pompázó és természetes anyagokkal kialakított lodge vendégei pihenhetnek akár saját lakosztályuk privát teraszán, de a közös úszómedencében is megmerítkezhetnek. A napozóteraszról megfigyelhetik a környék vadvilágát, amit nem csupán a természetes folyamatok tettek igen gazdaggá. Moremi özvegye az 1960-as években sokat küzdött azért, hogy védetté nyilvánítsák a korábban vadászatra használt királyi birtokot. A területet az 1970-es években be is olvasztották a Moremi Vadrezervátumba. A Sanctuary Chief’s Camp számára is fontos a helyi élővilág védelme, ugyanis a luxusszálláshely is támogat egy, a veszélyeztetett orrszarvúk védelmére létrehozott alapítványt.

&Beyond Sandibe Okavango Delta Lodge

Az Okavango vízi világára néző meseszép Sandibe Lodge építészetileg is izgalmas, modern terekkel várja a vendégeket. A főépület rétegelt lemezből hajlított íves fagerendái alatt tágas, modern térben pihenhetnek a szafariról hazatérő vendégek.  A természetes fa mellett a divatos, rezes árnyalatok játszották a főszerepet a dizájnhotelnek is beillő lodge enteriőrjeinek a kialakításakor. Míg a közösségi terekből kipillantva vad pálmafákat és magas fügefákat láthatunk, addig a 12 lakosztály mindegyike egy lágyan hajladozó papirusznádmezőre néz. Akinek nem lenne elég, hogy a privát teraszán álló karosszékből gyönyörködik a látványban, az saját kis medencéjében pihenve is nézelődhet. Természetesen, aki idáig elutazik, az nem fogja a lodge-ban tölteni minden idejét – bár lehet, csábító ez a gondolat is. Nemcsak a környezet, de az ökotudatos menü is vendégmarasztaló. Reggelire például kézműves kávét kortyolhatnak a vendégek, mellé pedig waffeleket és friss gyümölcsöt szolgálnak fel. Aki pizzára vágyik, az maga állíthatja össze a saját kedvencét.

Belmond Eagle Island Lodge

Az Eagle Island Lodge az Okavango-delta egyik legszokatlanabb szálláshelye. A szafarizni vágyókat fogadó lodge-ok jellemzően a helyi vidék lágy, földes színeiben pompáznak – így adva teret a környező tájnak az érvényesülésre. A Belmond Eagle Island organikus, lágy formákkal kialakított, nagyon elegáns és nagyon divatos lobbijában üldögélő vendég azonban mély, meleg szürkés falak között találja magát. De vajon miért lett szürke ez a fal? A választ itt is a természet rejti: a mély, meleg tónusú szín az errefelé kószáló elefántok bőrét idézi. Aki kimerészkedik a lodge-ból, annak érdemes vízre szállva felfedezni a deltát. Gyönyörű vízililiomok és kevésbé meseszép, de annál barátságtalanabb vízilovak között egy mokolóval, vagyis egy hosszúkás, helyi csónakkal hajókázva nagyon csendesen és figyelmesen lehet barangolni a papiruszlabirintusban. A Belmond Eagle Island azonban egy sokkal gyorsabb és hangosabb alternatívát is kínál. Aki szeretne, az helikopterrel is a táj fölé emelkedhet, és megfigyelheti az itt élő zsiráfokat, krokodilokat, oroszlánokat, vízilovakat és vízibivalyokat – kérdéses, az állatok mennyire hálásak a helikopter nem túl visszafogott jelenlétéért. 

Zambezi Queen

Afrikában az Okavango-deltán kívül máshol nincsen nagyon lehetőség arra, hogy egy vidéket tetszésünk szerint bejárhassunk akár gyalogosan, akár dzsippel vagy hajóval, sőt még lóháton is. Az Okavango folyó deltájától nyugatra, a Chobe Nemzeti Parkban járva azonban szintén lehet válogatni a közlekedési eszközök közül, ráadásul a bátrabbak szálláshelyként is választhatnak egy járművet. Két vagy három nap alatt ugyanis el lehet hajókázni egészen a Viktória-vízesésig a letisztult, fehérre hangolt luxuskabinokkal felszerelt Zambezi Queen fedélzetén. A Chobe folyón közlekedő szállodahajó fedélzetéről nemcsak a nagyvadakat lehet megfigyelni, de több mint négyszáz madárfajt is megleshetünk. Aki szeret horgászni, annak itt nagy eséllyel lesz is kapása – afrikai csuka, harcsa vagy tilápia is könnyen horogra akadhat.

Tswalu Motse Lodge

Ahol az Okavango bőséges vize már nem táplálja a földet, ott a Kalahári sivatag különleges, földöntúlian kopár, szavannás vidékén is várja az utazót egy luxusszálláshely. A letisztult, kifinomult élmények kedvelői közel a botswanai határhoz, a dél-afrikai Tswalu Kalahari Vadrezervátumban szállhatnak meg, és innen kiindulva ismerhetik meg a „Zöld Kalahári” élővilágát. Közel nyolcvan emlős- és kétszáznegyven madárfajta él itt – az itteni, különösen lenyűgöző méretű oroszlánok állítólag a legnagyobbak Afrikában, ráadásul a sörényük is fekete. A helyi vörös kőből épített és agyaggal tapasztott Twalu Motse vendégeként úgy is lehet gyönyörködni a helyi vadakban, hogy közben mi magunk is felpattanhatunk egy ló hátára – ha a szamarakat jobban kedveljük, egy Pedro  és egy Don Juan nevezetű kicsike hátas is rendelkezésünkre áll. Akár abban a csodában is részünk lehet, hogy ló- vagy szamárháton átsétálhatunk egy antilopcsordán. Aki jobban bízik a modern technikában, az hőlégballonon emelkedhet a táj fölé, majd a nap végén megpihenhet az elegáns vöröses földszínekre és rózsaszínre hangolt lodge teraszán, de ha még van ereje, a síkságra néző medencébe is beugorhat. A magányra vágyók privát teraszukon ejtőzhetnek. 

Thonga Beach Lodge

A Durban központú dél-afrikai tartomány, Kwa Zulu Natal szikrázóan kék tengerpartján építették fel a kis kör alakú kunyhók festői együtteséből álló Thonga Beach Lodge-ot. A passzív pihenésre csábító környezet azonban ne tévesszen meg senkit, a panorámás napozóteraszok élvezetén túl számtalan programlehetőség várja itt az utazót. A szárazföld belsejében található unokatestvéreihez hasonlóan ez a lodge is a környező természet felfedezésének elegáns bázisául szolgálhat. Az Indiai-óceán ideális helyszín egy lélegzetelállító „vízi szafarihoz”. A lodge szervezésében többek között búvárkodhat az utazó, bálna- és delfinlesre is indulhat, de egyes nyári éjszakákon megfigyelheti a parti homokba tojásaikat lerakó teknősöket is. A megfáradt utazó ezután a lodge egyik lakosztályában, az ágyban fekve gyönyörködhet a tenger vagy a dús erdő látványában.