Ki fedezte fel Ausztráliát?

A kérdés persze nagyjából attól függ, mit értünk felfedezésen. Mert sokáig egyértelmű volt, hogy felfedező csak európai lehet. De mi van, ha mások már jóval azelőtt jártak ott, mielőtt Európa egyáltalán tudatára eszmélt volna, hogy létezik. 

Ausztrália ma egy angol nyelvű, európai kultúrájú ország. Bár egyre erősebben jelenik meg lakói közt az ázsiai elem, egyre több szállal kötődik Ázsiához, amit földrajzi elhelyezkedése is indokol. Sokáig azonban egyértelműnek tűnt, hogy Ausztráliát a „civilizált világhoz” elsőként a holland felfedezők kötötték, akiket a 18. században követtek a britek, akik végül az úgynevezett „Első Flottával” birtokba is vették a kontinenst. De mi van, ha nem így volt?  Először is szögezzük le, hogy az ausztrál bennszülötteket illeti mindenképp az elsőség! Ők több tízezer évvel az európaiak előtt megérkeztek a déli kontinensre. Hogy pontosan mikor, arról még tart a vita: egyes tudósok felvetik, hogy a legelső őslakosok már akár Kr. e. 70 ezer évvel Ausztrália partjaira léphettek. Ekkor volt nagyjából az a szupervulkán-kitörés – az utolsó a világtörténelemben –, amely megváltoztatta sok helyen az emberiség történetét. A mai indonéziai Toba-tó helyén fekvő vulkán elől menekültek egyesek szerint Ausztráliába az első őslakók. A következő csoport mintegy 30 ezer évvel később követhette őket. Ausztrália legelső ismert lakói a Mungo ember és a Mungo hölgy kb. 40 ezer évesek. A korban igen fejlett kultúrával rendelkeztek – mivel haláluk után elégették őket, most úgy gondoljuk, hogy ők a világ legkorábbi temetési rituáléinak a nyomait hordozzák magukon. Az is igaz azonban, hogy míg a világ más részei egy idő után meglódultak a fejlődésben, az ausztrál őslakosok utolsó nagy találmánya, a bumeráng kb. 10 ezer éves. 

Sokan a lassú fejlődést éppen a külvilágtól való elszigeteltséggel hozzák kapcsolatba, amin azért kisebb-nagyobb találkozások ütöttek lyukakat. I. e. 2000 körül egy nagyobb csapat újabb telepes érkezett, ezúttal Indiából, akik az északi partra új technológiákat is hoztak. Aztán pedig – immár a történelmi időkben – sűrűsödtek a kapcsolatok a mai Indonéziával. Ennek a fő hordozója a tengeri uborka, avagy maláj nevén a trepang volt. Makassarból kiindulva egész flották vadásztak erre az európaiak számára nem éppen gusztusos, de helyben kedvelt tengeri eledelre, és sokan közülük elvetődtek Ausztrália északi partjaira is, ahol élénk cserekereskedelmet alakítottak ki a helyiekkel. Ennél is merészebbet állít Gavin Menzies bestsellerré vált, 1421 című könyvében. A szerző azt szeretné bizonyítani, hogy a címben is jelzett évben Cseng Ho kínai admirális nagy flottája elérte Ausztrália partjait, így a kínaiak jó kétszáz évvel előzték meg Európát a „felfedezésben”. A feltevésre nem kevés bizonyíték is van – több kínai lyukas pénzt találtak ausztrál bennszülötteknél, amelyek ebből az időszakból származnak, igaz, a vadászó-halászó-gyűjtögető bennszülöttek nem ismerték ezek értékét, és egyszerűen horgászzsinórok nehezékének használták azokat. Találtak olyan maradványokat is, amelyek partra sodródott kínai hajókból származhattak, arról nem is beszélve, hogy a kínai térképeken is jelölték a kontinenst. És ami a legfurcsább, ez még Európába is eljutott. Számos olyan térképet ismerünk a 16. századból – vagyis legalább ötven évvel azelőttről, amikor az első holland elméletben megpillantotta az ausztrál partokat –, amelyeken Ausztrália helyén már szerepel a „Nagy Jáva”. De biztos, hogy Cseng Ho volt az első? Nos, ez sem látszik biztosnak, lehet, hogy őt is megelőzték. A „Nagy Jáva” ugyanis már jóval 1421 előtt is ismert volt, és találtak bőven a Ming Birodalom kora előtti pénzt is Ausztráliában – azt a pénzt pedig nem is Ázsiában, hanem Afrikában verték. Kilwa szultánjának felirata áll rajta. Az állam a mai Tanzánia déli részén volt, és virágzó kereskedelmi kapcsolatokat épített ki mindenhol a muszlim világban, kereskedőik – akik értékes afrikai luxuscikkeket szállítottak a muszlim világ udvaraiba – bejárták az Indiai-óceán teljes partvidékét. Úgy látszik, ők lehettek az elsők, akik jó fél évszázaddal az európai hajósok előtt Ausztráliát is felfedezték.